RAVENSTEIN

 

Om het spel te kunnen spelen heb je onderstaande informatie niet nodig, maar dit dient als extra achtergrondinformatie over Ravenstein. 

Het escaperoom spel is gebaseerd op de werkelijke geschiedenis en wordt in het verhaal deels verteld.


Bron: wikipedia

Ravenstein is een mooi vestingstadje aan de Maas, in de gemeente Oss (Noord-Brabant)De stad heeft ruim 3.060 inwoners en heeft al sinds 1380 stadsrechten. De inwoners kregen hierdoor voordelen bij de rechtspleging, de belastingen, vrijdom van tol en het voorrecht om wol te weven en bier te brouwen

Tot 2003 vormde Ravenstein tezamen met een elftal omliggende dorpen een zelfstandige gemeente met zo'n 8500 inwoners. Het historische stadje Ravenstein was qua oppervlakte helemaal niet meer zo graag, maar vooral de ligging aan de Maas was van groot belang.

Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg, leenman van de hertog van Brabant, die toen aan de oever van de Maas een kasteel liet bouwen. Daarvoor heeft hij jarenlang vanuit zijn kasteel in Herpen tol geïnd over het verkeer op de rivier. Het is waarschijnlijk dat de nederzetting de naam Ravenstein kreeg vanwege het ‘stein’ (kasteel) van Walraven.

Bron: Heemkundekring Ravenstein

 

Walraven van Valkenburg was baas over een ‘heerlijkheid’ (gebied waar een adellijke heer rechten en bevoegdheden heeft) die toen nog Land van Herpen (en Uden) als naam had. Ravenstein werd de hoofdstad van deze heerlijkheid, die daarna het Land van Ravenstein werd genoemd. 

Het Land van Ravenstein kwam in 1397 in bezit van de heren van Kleef. Philips van Kleef liet vanaf 1509 de vestingwerken moderniseren en uitbreiden met bolwerken waarop zwaar geschut geplaatst kon worden. In 2014 zijn restanten van zo’n vestingwerk blootgelegd.

Bron: Zuiderwaterlinie.nl

Ruim 400 jaar was het Land van Ravenstein een vrijstaat. Een soeverein land waar godsdienstvrijheid heerste. In 1795 maakte Napoleon daar een eind aan. 

Bron: AppAdvice (Staatspersbureau)


De geschiedenis van Ravenstein is zó enorm rijk dat we hier een hele pagina over kunnen schrijven. Maar dat hebben inmiddels meerderen gedaan. Kijk daarom HIER voor meer informatie.